A döntés mindig a Te kezedben van!

Az elmúlt hetekben sokat gondolkodtam azon, hogy mennyiben változott az életünk a márciusban kialakul helyzet miatt. Figyeltem az emberek reakcióit, hozzászólásaikat bizonyos posztoknál, igyekeztem nem véleményt formálni és kritizálni számomra meghökkentő, bosszantó, néha nevetséges, néha fájdalmas viselkedésre, reagálásra.

Azt azonban nehezen viselem, és nem igazán tudom szó nélkül hagyni, hogy akkor, amikor a legnagyobb szükségünk lenne arra, hogy erősítsük a szervezetünket, hogy igyekezzünk egészségesek maradni lelkileg és testileg, pont akkor hagynak fel sokan a testmozgással és mondanak le az egészséges ételekről. Jó tudom, most sokan felszisszennek, hogy milyen drága, nem volt rá idő, és jönnek a kifogások. Igen, az egészség megtartása, megőrzése, a prevenció nem olcsó, de a betegség kezelése, az orvosok, a gyógyszerek, a kezelések még drágábbak és esetleg fájdalmasabbak is, mint egy edzés utáni izomláz.

Megtanultunk online edzéseket tartani és arra edzeni, de mindenki alig várta, hogy végre visszaálljon a régi rend. Én is. De aztán mégsem. És csak várok. És nem értem. Rendben, itt a nyár, pihenni kell, van mit, együtt a család végre. De attól még mozogni kell, edzeni kell, az egészségünk ugyanolyan fontos nyáron is, mint télen, ősszel vagy tavasszal. Az edzés épp olyan tevékenység, mintha boltba mennénk, vagy ebédet főzünk.

Számomra az edzés, az mindig egy biztos pont, tudom, hogy mit kapok és mit adok a testemnek, s a lelkemnek.

Kiszámítható, s jól látható az eredmény. Nem értem, hogy ezt miért kell magyarázni, százszor elmondani, bizonygatni, hogy magadért teszed, nem értem, nem a szomszédért, a saját magad testi és lelki egyensúlyodért, a jobb közérzetedért.

Nem irigykedni kell azért, mert a másik jobban néz ki, hanem felállni és csinálni. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek vannak céljai, álmai, tervei, s nem mindegy, hogy azt egy egészséges testben éli meg és valósítja meg, vagy fájdalmakkal telve, vagy esetleg sehogy, mert fizikálisan és mentálisan nem elég erős.

A döntés mindig a Te kezedben van!

(2020. július 23.)