Az edzések technikai és emberi háttere

Furák az emberek, vagy csak én vagyok sokkal érzékenyebb mostanában. Lehet, most nem lesz nagyon szimpatikus, amit írok, de ez is kikívánkozik belőlem.

Az egészség megtartása, és a betegség megelőzése azt gondolom mindenki számára nagyon fontos. Ehhez hozzátartozik a megfelelő testedzés, táplálkozás, életmód. Az, hogy ki milyen mozgásformát választ egyéni. Sok mindentől függ. Azt, hogy ezt hol és milyen helyen (teremben, vagy otthon) tudja megtenni, ismét függ pár tényezőtől.

Sajnos mostanában úgy érzem, hogy a külső erők ellenem munkálkodnak, s állandó akadályokat gördítenek elém. Hol egy aknába zuhanok belépéskor, sok esetben koszos teremben kell edzést tartanom, és sokszor előfordul, hogy nem is tudok edzést tartani, mert sok más program élvez elsőbbséget, s pár nap alatt nem igazán lehet termet találni.

Azt gondolom, hogy fontos a kiszámíthatóság, a stabilitás az edzés területén is, hiszen ehhez igazítjuk a többi programunkat (már aki számára tényleg fontos a testedzés). Az edzeni vágyó emberek is érdekesek, hiszen amíg keresnek, kutatnak lehetőségeket, megtalálnak, érdeklődnek, többször rám írnak (nem számít, hogy este 10 óra van, vagy hétvége), aztán mikor találnak más alternatívát, annyi sincs bennük, hogy szóljanak.

Félreértés ne essék, nem az a gond, hogy nem hozzám jönnek, hanem az elintézési mód. Én nagyon sok vendéget ösztönzök arra, hogy próbáljanak ki mozgásformákat, akár többet is, és járjanak más-más edzésre, edzőhöz. Nekem is az az érdekem, hogy a vendég, aki hozzám jön, jól érezze magát, azt érezze, hogy abban az egy órában ő a fontos, hogy amit csinál az jó neki, az az egészségét, a fittségét, a jobb közérzetét szolgálja.

De furának tartom, hogy a mai világban, ahol mindenhol az egészséges életmódot hirdetik, minden felületen százasával lehet erről cikkeket olvasni, videókat nézni, még mindig nagy nehézségbe ütközik egy terem bérlése, tisztántartása, s a viselkedési normák betartása.

Mindenki a tiszteletről, az empátiáról, a becsületről beszél, miközben nap, mint nap épp az ellenkezőjét tesszük. Figyeljünk oda egymásra, s próbáljuk úgy viselkedni, mint ahogy elvárjuk, ahogy velünk viselkedjenek.

Mindezeket csak azért írtam le, mert az, hogy mosolyogva megyek egy edzésre, azt nagyon sok mérgelődés, szervezés, újraszervezés (néha könnyek) előzi meg. De nem tehetem meg a vendégeimmel, hogy mindezt a sok negatív dolgot, amit nap, mint nap át kell éljek lássák rajtam, s esetleg érezzék az edzés minőségén.

(2020. február 6.)