2020.04.15. HAB A KÁVÉN - Csíki Szendével

Programsorozatom harmadik vendége:
Csíki Szende, a Rádió Antritt szerkesztő-riportere

Nehéz dolgom volt ebben az időszakban olyan embert találni, aki vállalta a beszélgetést, s akinek élete sokak számára érdekes, izgalmas, példamutató.

Ahogy korábban írtam már, az első félévre tavaly novemberben leszerveztem az időpontokat és a meghívott vendégeket, de most ezt felül kellett írnom.

Mostanában elég sokat jártam a Rádió Antrittba, és ott az egyik kolléganő szemmel láthatóan is nagy változáson ment keresztül. Pár napig gondolkodtam, hogy fel merjem-e hívni, egyáltalán hogyan kérdezzek rá, hogy lenne-e a vendégem a következő alkalommal. Butaság volt aggódnom egy percig is, a válasz természetesen igen volt, bár nem értette, miért épp őt választottam. Érdekes, mert ezt általában mindegyik vendég megkérdezi, de a válasz azt gondolom egyértelmű mindannyiunk számára!

Egy picit kutakodtam, érdeklődtem, mert Szendével azon kívül, hogy 3-4-szer találkoztam a rádióban, nem ismerjük egymást. Sok-sok évvel fiatalabb nálam, teljesen más körökben mozgunk, de természetesen azért van egy közös pont az életünkben, az pedig a változás, a változáshoz való hozzáállás, alkalmazkodás, az életmódváltás, az egészséges életmódra való törekvés. Mindketten másképp, más indíttatásból álltunk neki a változtatásnak, de azt gondolom, hogy az útnak, amelyen mindketten végig mentünk, s melynek természetesen sosincs vége, rengeteg pozitív hozadéka van.

Szende életében nem csak életmódváltás következett be, hanem jóval korábban már lakóhely változtatás is, ami egy fiatal lány életében meghatározó.

Bíztam benne, hogy a következő vendégemre is ugyanolyan sokan lesztek kíváncsiak, mint Magyar Bálint színész-énekesre és Márkus Öcsi futóra.

Bevallom őszintén erre a beszélgetésre most egy picit kevesebbet tudtam készülni a rengeteg új feladatom mellett, s ezért lelkiismeret-furdalásom is volt. Mivel maximalista vagyok magammal szemben, s minden munkámmal kapcsolatban, amibe csak belefogok, így most abban bíztam, hogy a szerencse mellém szegődik. Abban is bíztam, hogy vendégem nem csak szuper tollforgató, hanem kiváló beszélgetőpartnerem is lesz.

Reggel korán érkeztem a Rádióba, utam során élveztem a reggeli napsütést, a madárcsicsergést, igyekeztem a gondolataimat összeszedni, s az élő műsorra, valamint a vendégemre koncentrálni. Csabi és Hajni (a rádió két műsorvezetője) nagy mosollyal és szeretettel fogadtak, mint ahogy minden alkalommal. Tényleg olyan, mintha haza járnék a Rádióba. Pár mondat után megérkezett Csíki Szende, aki elmondása szerint nagyon úgy érezte, hogy ez a nap nem az övé (s még mindig nem tudja, miért őt kértem fel erre a beszélgetésre), s feltette a kérdést: elég érdekes lehet Ő az emberek számára? Mosolyogtam magamban, és annyira szerettem volna átölelni, de ugye a mostani helyzet ezt nem tette lehetővé.

Számomra egy nagyon kedves, mosolygós kislány, aki nem is érti, miért vagyok rá kíváncsi.

Megkértem Csabiékat – hogy picit oldjam a feszültséget – fotózkodjunk műsor előtt, állva-ülve, mosolyogva, komolyan, hogy a műsor kezdésére már nyugodtabbak, oldottabbak legyünk mindketten. Végre megjött az igazi Szende mosoly, amiért nekem ez a lány annyira belopta magát a szívembe.

Szende sok mindent elmondott magáról. Elmesélte a hétköznapinak egyáltalán nem mondható nevének eredetét, s azt is, miért épp ezt választották a szülei. Aztán arról is beszélt, hogy honnan származik, honnan indult, s hogyan jutott ki Kanadába. Kérdeztem az életmódváltásról, az ahhoz fűződő viszonyáról, s arról is, mi motiválta, s hogyan tudja fenntartani a motivációját. Kiderült, hogy jobban szeret egyedül edzeni, de nemrég csatlakozott egy csoporthoz (bár most a kialakult helyzet miatt oda nem tud járni). Mesélt még arról, hogy mit szeret enni, főzni, s mennyire tudatosan készül a bevásárlásra is. Hetente egy napot engedélyez magának, amikor azt ehet, amit csak megkíván, természetesen nem ipari mennyiségekben gondolkodva. A mostanában nagyon hangzatos komfortzónából való kilépésről, munkáról is szó esett.

Öröm volt hallgatni és beszélgetni Szendével, s a mosoly végig ott ült az arcán, a szemei csillogtak, s egy percig sem éreztem azt, hogy zavarban lenne, hogy feszélyezné ez a helyzet.

Csabi felkonferálása szerint akasztják a hóhért, hiszen eddig Szende a mikrofon másik oldalán állt, mindig ő kérdezett, s most fordult a kocka, hiszen most én faggattam.

Szinte egymás szavába vágtunk, helyeseltük a másik mondandóját, hiszen egyformán gondolkodunk sok dolgokról. Mindez boldogsággal töltött el, mert mint kiderült utólag, Szende 20 évvel fiatalabb nálam (bevallom sokkal fiatalabbnak gondoltam), s ezek szerint a számomra fontos emberi értékek, viselkedés, magatartás, hozzáállás, a fiatalabb korosztály számára is ugyanolyan hangsúlyos.

Bízom benne, hogy a hallgatók is egy nagyon kedves, szimpatikus, életrevaló, az életet szerető embert ismerhettek meg Szende személyében, s hangján keresztül az optimizmusa, a pozitív hozzáállása és a széles mosolya is eljutott mindenkihez.