Miért fontos a bemelegítés és a nyújtás? Modern kori betegségek elkerülhetőek lennének?

Hajnali fél 7-kor ültem a rendelőintézet alagsori folyosóján és megdöbbenve tapasztaltam, hogy milyen sokan járnak gyógytornára. De azon még jobban, hogy már gyerekek is. A rohanó életvitelünk, az ülőmunka, az edzettség hiányának következményei nem kímélnek sem fiatalt, sem időset, sem nőt, sem férfit.

Egyébként nagyon élvezem, hihetetlen módon elfáradok, sokszor mondom Gabinak, inkább csinálok 20 fekvőtámaszt, az sokkal könnyebben megy. A torna után úgy érzem magam, mintha agyonvertek volna, de két nap után fájdalom mentesen tudom fordítani a fejemet jobbra és balra. Ez számomra iszonyú nagy eredmény, várom azt a pillanatot, amikor a fájdalmaim – remélhetőleg – teljesen elmúlnak.

Hazafelé jövet azon gondolkodtam, hogy milyen nagy jelentősége van a bemelegítésnek és a nyújtásnak az edzés elején és végén. És mennyire nem foglalkoznak vele az edzők, vagy nem annyira, mint amennyire szükségünk lenne rá. Figyeltem én is annak idején, mikor csoportos edzésekre jártam, hogy az időkeret mindig adott volt. Tehát egy órába kellett beleférnie a bemelegítésnek, edzésnek és a levezető nyújtásnak.  Persze tudom, hogy fél órába is meg lehet szakítani az embert, de ugye azért nem ez a cél, s nem mindenki ilyen edzésre vágyik. A másik pedig, hogy egy órára fizetnek a vendégek, ők azt gondolják, hogy a bemelegítés és nyújtás nem az edzés része. Tehát nehéz edzőként is megtalálni az egyensúlyt, de a felelősség a miénk. A vendégek bíznak az edzőjükben, s nekik fel kell tudni mérniük, hogy egyes vendégek milyen gyakorlatot végezhetnek. Figyelni kell az edzettségi szintre, a betegségekre, a testsúlyra. Állandóan nézni, javítani és korrigálni kell. Persze, ha már jól betanulták a helyes testtartást, megfelelően kivitelezik a gyakorlatokat, akkor picit könnyebb. Sokszor láttam a konditeremben is, hogy emberek szinte beesnek az utcáról, és képesek bemelegítés nélkül nagy súlyokat emelni, kitolni. Csodálkozva figyeltem őket,  s néha én éreztem hülyén magam, mikor végeztem a bemelegítő gyakorlatokat,  olyan furán néztek rám.  Szóval lehet így és lehet úgy, kérdés, hogy mi lesz a végeredmény. Az egészségünkért mozgunk, edzünk, s a végén lehet, hogy a nem megfelelő bemelegítés és nyújtás hatására a fitt állapot beteg állapottá változik.

(2018. november 21.)