Sasoló - Sasival és Lacival 7.

Beszélgetésünk témája:

ADHD – autizmus, spektrumzavar, speciális igényű gyermekek nevelése, oktatása, fejlesztése, a család, illetve az intézmények támogatása/támogatottsága, társadalmi felelősségvállalás.

A NeuroHarmónia Fejlesztő Központ Tolna megyében élő speciális igényű gyermekek számára biztosít esélyegyenlőségi lehetőséget a közösségben és az oktatásban való sikeres működésre.

Céljuk, az apatikus neuropszichiátriai háttérrel élő gyermekek és családjaik problémáinak láthatóvá tétele, kezelése.

Hogyan lehet felismerni ezt a betegséget? Milyen tünetei, jegyei vannak? Ez a szülőktől örökölhető betegség? Hogyan lehet kezelni, milyen módszerek vannak? Mit tud tenni a szakma és mit a család?

Hogyan lehet együtt élni ezzel a betegséggel? Mekkora terhet ró a társadalomra, a családra az intézményekre egy speciális igényű gyermek gondozása, nevelése, oktatása? Lehet-e a speciális igényű gyermekeket ún. egészséges gyermekekkel közösen tanítani? Be tudnak-e illeszkedni a közösségbe?

Mekkora lelki terhet ró a szülőkre egy speciális gyermek gondozása, nevelése? Hogyan lehet őket jól szeretni, mennyivel másképp kell feléjük fordulni, mennyi türelem, szeretet szükséges, hogy eredményeket érjenek el?

Mikor tud a szülő pihenni? Rá tudja-e bízni másokra a speciális igényű gyermekét?

Szabó Zsófi

a NeuroHarmónia Fejlesztő Központ ügyvezetője

és

Kémenes-Piros Mariann

a központ szakmai vezetője

Csurgai Andrea

a Tolna Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény Vezetője

és

Vizdár-Lőczi Gizella

2 autista gyermek édesanyja, az Eső Manók aktivistája